Campingtält & familjetält

Ferie i familietelt og camping telt er den frieste form for ferie du kan byde dig selv og familien. Vil I videre pakker I blot teltet sammen og kører til næste destination.

Läs mer om campingtält här

På campingplatser runt om i världen ser man att fler och fler väljer campingtält – eller familjetält som kallas – på semestern. Det förstår vi, det finns nämligen många fördelar med att tälta jämfört med att bo i husvagn.

Lätt ta sig fram och tillbaka
Med ett campingtält i bagaget slipper du besväret att köra runt med en husvagn bakom bilen och alla begränsningar det medför. Det kräver naturligtvis att det finns plats i bagaget till tältet, men detta kan enkelt lösas med en takbox för delar av packningen – du är fortfarande betydligt mer mobil än med en husvagn på släp.

Enkelt komma på plats
Vi rekommenderar alltid att du reser tältet minst en gång innan det du ska campa på ”riktigt”. Av flera orsaker. För det första kan det vara så olyckligt att det fattas en stång, att det är en fabriksskada på tältet eller liknande, och det trots allt bättre att upptäcka detta på gräsmattan därhemma än på campingplatsen i Toscana. Det ska tilläggas att vi praktiskt taget aldrig upplever problem med fabriksnya tält, men det vore mycket olyckligt om just du skulle vara en av de första som råkar ut för det.

För det andra så är en campingplats en plats där andra campinggäster kan roa sig med att titta på när man sliter med att resa sitt tält. Har man då provat på att resa tältet en eller ett par gånger tidigare, så verkar man också mer rutinerad när andra campare bedömer ens verk. Med lite träning kommer du faktiskt att kunna resa ett stort familjetält snabbare än de flesta andra hinner backa in sin husvagn på plats och få den klar för bruk.
Och när du ska ge dig av, är det en smal sak att packa ihop tältet igen.

Sammanfattningsvis tycker vi faktiskt att en tältsemester är en av de mest flexibla semesterformer vi kan komma på – just för att det är så lätt att sig fram och tillbaka mellan resmålen och att man är fri att låta vädret och dagsformen bestämma vart man vill bege sig härnäst.

Val av campingtält
Det finns naturligtvis campingtält i många olika slags utföranden och kvalitet. Vi vågar påstå att pris och kvalitet ofta hänger ihop, men med lite grundkunskap om de olika materialen är du bättre rustad för att välja rätt.

Stängerna är i regel gjorda av endera kolfiber eller aluminium. Och när det gäller just familjetält är aluminium att föredra. Aluminiumstängerna är nämligen betydligt starkare än kolfiberstängerna och gör att ett tält rest med stänger av aluminium står mycket mer stabilt om det börjar blåsa eller regna. Faktiskt är det lättare att resa ett tält med aluminiumstänger också, eftersom de mjukare kolfiberstängerna gör tältet mer rörligt när det ska resas. Det ska sägas att  det finns många familjetält med kolfiberstänger som är riktigt bra, man ska bara komma ihåg att kolla noga att det finns gott om tältlinor, som gör tältet robust. Till sist vill vi nämna att campingtält med aluminiumstänger är något dyrare än tält med kolfiberstänger.

Kolla också om det finns golv i tältet – eller möjlighet att köpa ett golv som tillbehör. Ett golv i tältet ger nämligen bättre luft inne i tältet, eftersom det inte stiger upp fukt från marken in i tältet. Det är också en bra idé att kolla om tältduken är förstärkt med s.k. ripstop. Det syns som små tärningar i materialet och förhindrar att en liten rispa i duken utvecklar sig till en stor katastrof.

Fråga oss!
Hos Spejder Sport har vi flera medarbetare som har massor med erfarenhet från tältsemestrar, så om det är en semesterform som lockar dig och din familj så finns det massor med erfarenhet att ta del av i våra butiker eller hos vår kundservice på telefon: +45 4355 3500.

Vi önskar er en trevlig campingsemester – vi är säkra på att både du och resten av familjen kommer att älska det!

Outdoorbrands.se ägs och drivs av:
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse - DK