Ryggsäckar - små

Dagsryggsäckarna i vårt sortiment är små, effektiva väskor som ska uppfylla en rad önskningar; allt från skolstarten till skidresan, vandringen på Caminon eller som modern och praktisk vardagsväska.

Ryggsäckar för olika behov

Dagsryggsäcken kan användas i olika sammanhang: för att förvara matsäcken på picknicken eller vattnet på cykelturen, för att ta med leksakerna på familjeutflykten eller något helt annat. Innan man investerar i en ny ryggsäck är det därför viktigt att fundera över vilka behov man har och vilka av de olika ryggsäckarnas egenskaper man kommer att använda sig av.

Det är mycket individuellt vad som är den perfekta ryggsäcken; några vill ha extrem lättvikt, andra prioriterar komfort.
Vi rekommenderar att du i ditt val tänker på:

  • Vad ska ryggsäcken användes till?
  • Ska ryggsäcken vara lätt eller främst slitstark?
  • Vilka funktioner och vilken rumsindelning ska ryggsäcken ha?
  • Vilken storlek ska ryggsäcken ha?


Små ryggsäckar för vandring

Det finns inget definitivt svar på vad som är den bästa ryggsäcken för vandring. Det beror på hur ryggsäcken ska användas, vilka funktioner du önskar och hur mycket plats du behöver. Vi råder dig att fokusera på att hitta en ryggsäck som sitter bra och känns bekväm, när du ska gå långa sträckor. Därefter kan du titta på egenskaper som hur ryggsäcken är inredd och att det finns plats till det du behöver ha med dig.

Passform
Inställningsmöjligheterna skiljer sig åt på de olika ryggsäckarna. På några vandringsryggsäckar är det möjligt att ställa in rygglängden så att den passar dig. Ryggsäckarna finns också i olika storlekar, precis som när man köper kläder. Några ryggsäckar finns i speciella modeller för kvinnor; dessa har kortare rygglängd och smalare remmar. Ju mer du kan anpassa och justera din ryggsäck, desto bättre passform och därmed bättre upplevelse får du.

Bärkomfort
Axelremmar, bröstrem och ett vadderat höftbälte ökar bärkomforten. Axelremmar och bröstrem bidrar till att du kan få ryggsäcken att sitta i rätt läge på ryggen och tätt intill kroppen. Höftbältet överför det mesta av vikten från axlarna till höfterna, det har du nytta av i längden.

Funktioner
När du ska välja ryggsäck för vandring, är det bra att bekanta sig med ryggsäckens funktioner för att se om dessa passar dig. Några ryggsäckar har exempelvis blixtlåsöppning som gör att du lätt och smidigt kan få tag i dina saker. Andra stängs med snöre, det gör det möjligt att pressa ner extra grejer i ryggsäcken.

På några modeller finns det ventilerande rygg som ökar komforten på en varm vandringstur under söderns sol. Där kommer också en ryggsäck med inbyggd ficka för vattensystem väl till pass.

Vill du minimera dina pauser? Då är det bra att välja en ryggsäck med små fickor på höftbältet, där du kan ha snacks som snabbt kan tas fram i farten. Här kan det också vara en fördel att välja till exempel en Osprey-ryggsäck med Stow-on-the-Go funktion. Då kan du snabbt kan ta fram eller sätta tillbaka dina vandringsstavar medan du går, utan att behöva stanna och ta av ryggsäcken

Volym
När du är på det klara med vad du ska använda din ryggsäck till och vilka funktioner den ska ha, är det dags att titta på volymen. Det är stor skillnad på den volym du behöver i södern och den du behöver i Skandinavien, där vädret skiftar snabbt. Tänk igenom: Vad behöver du ha med? Vad ska det finnas plats för?

Ska du gå Caminon, eller en annan lång lättviktsorienterad vandring, kan en ryggsäck på omkring 38 liter vara lagom. Men, är du minimalistisk kan du pröva att utmana dig själv och köpa en mindre ryggsäck. Är det färre liter, tar du automatisk mindre med dig. Tänk dock på att köpa en ryggsäck där du är säker på att det mesta ryms inne i ryggsäcken, så att du inte behöver ha så mycket som hänger utanpå och dinglar.

Drömmer du om minimalistisk lättviktsvandring, kan du få tips och tricks hur kan packa din ryggsäck lätt som en fjäder.  

Outdoorbrands.se ägs och drivs av:
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse - DK