Sova gear

Är du på jakt efter ett självuppblåsande liggunderlag, så ta en titt på vår serie från Asivik, där du får toppkvalitet till ett pris du inte hittar någon annanstans. Vi har ett brett utbud av sovsäckar i både syntet och dun från ledande tillverkare och i alla prisklasser.

Läs mer om sovsäckar och liggunderlag här

Det spelar nästan ingen roll vart turen än går, så är det svårt att undvara en sovsäck eller ett liggunderlag. Och det spelar heller nästan ingen roll vart turen än går, så har vi en sovsäck eller ett liggunderlag som passar dig.

Sovsäckar – isolering och fyllning
Sovsäckar kan traditionellt delas in i tre grupper; sommarsovsäckar, 3-säsongssovsäckar och vintersovsäckar. Och namnen säger det mesta om vad som skiljer de olika sovsäckarna åt. Nämligen hur varma de är. Om du önskar en mer precis uppgift om hur varm en sovsäck är, så titta efter sovsäckens komforttemperatur och extremtemperatur. Komforttemperaturen anges som ett intervall där sovsäcken är behaglig att sova i – t.ex. 10-25 grader. Extremtemperaturen anger hur kallt det kan vara innan du börjar få allvarliga förfrysningar. Det ska sägas att det är mycket annat som också spelar in förutom dessa temperaturer, bl.a. om du är man eller kvinna, vuxen eller barn, tränad alpinist eller nybörjare osv.

Om du vill bli klokare på detta med temperaturangivelser kan du läsa mer i denna artikel på vår sajt om sovsäckar: http://www.soveposer.dk/en-13537-so...

Det är inte bara mängden isolerande material i sovsäcken som avgör hur varm den är, det är också skillnad på om det är en sovsäck med dun eller en sovsäck med syntetiska fibrer.  Sovsäckar i syntet är helt klart de vanligaste och har också egenskapen att de håller dig varm om natten även om du inte är särskilt snäll mot den. Å andra sidan väger de mer, tar mer plats i packningen och är dyrare än dunsovsäckarna. Dunsovsäckarna är något dyrare än de av syntet, men om du tar väl hand om din dunsovsäck är livslängden mycket längre än för en syntetsovsäck. Vikten och volymen är dessutom väsentligt lägre. Läs mer här om hur du förvarar och tar hand om din dunsovsäck: http://www.inspirationtileventyr.dk...

Liggunderlag – de med luft och de med skum
Precis som sovsäckar, finns liggunderlag också i flera olika tjocklekar och med mycket olika vikt och volym. Först och främst kan liggunderlag delas in i två huvudgrupper, nämligen självuppblåsande liggunderlag och liggunderlag av skum. De självuppblåsande har blivit mer och mer populära, dels för att vi numera kan hålla priset på en nivå som de flesta kan klara av, dels för att de finns i så många varianter och priser att det finns ett för nästan varje tillfälle. Och generellt är de uppblåsbara också mer bekväma än liggunderlag av skum. ”Risken” med de uppblåsta är naturligtvis att de kan punkteras – och därmed varken blir sköna att ligga på eller skyddar mot kylan från marken. Med ett klassiskt liggunderlag av skum kan du däremot vara säker på att alltid ha ett funktionellt underlag att ligga på, även när du sitter på en gammal trädstam vid en eld där gnistorna yr, när det fastnar en fiskekrok i det och allt annat som det också kan råka ut för. Till de flesta uppblåsbara liggunderlag följer det med en lagningssats, så du kan för det mesta lappa liggunderlaget om olyckan varit framme.

Ett självuppblåsande liggunderlag fylls med luft när man öppnar ventilen, men första gången ska det ha lite hjälp på traven. När man rullar ut ett fabriksnytt liggunderlag och öppnar ventilen händer nästan ingenting, vilket beror på att skumkärnan inne i underlaget aldrig varit annat än sammanpressad. Om du blåser upp underlaget och låter det ligga/stå en tid och sedan rullar ihop det innan det ska användas, kommer skumkärnan att återgå till sitt utvidgade tillstånd när det rullas ut och ventilen öppnas. Det vill säga att liggunderlaget suger in luft av sig själv. Det enda du behöver göra är att blåsa in lite till om du så önskar – och komma ihåg att stänga ventilen innan du sjunker ner. :)

Outdoorbrands.se ägs och drivs av:
Spejder Sport A/S, Lejrvej 13, 3500 Værløse - DK